Свидетели в съда: Банката притискаше Любо Симеонов


Двама свидетели дадоха показания в съдебната зала по мегаделото срещу убиеца на банкерката Павлинка Йовчева. Михаил Загорчев (46 год.) и Деян Сергеев (49 год.) самоотвержено защитиха екзекутора Любомир Симеонов. Двамата заявиха, че Симеонов е бил притискан от „Уникредит Булбанк” да смени фирмата-изпълнител на неговия проект за завод за преработване на билки. Свидетелите разказаха, че до 2012 г. подсъдимият е нямал проблеми с изплащането на кредите си. Те са възникнали, след като неговият проект е бил одобрен от Държавен фонд „Земеделие”. За да изпълни проекта си, му трябвали свежи пари за дофинансиране. Той е поискал кредит от „Уникредит Булбанк” и тогава започнали проблемите му. Според свидетелите от банката му поставили условие да смени фирмата изпълнител, като са му препоръчали друга фирма-партньор.
„Трябваше да разработим проект. Симеонов не е имал финансови проблеми. Те започнаха, след като одобриха субсидията му. Едната оферта е моя. Друга оферта е правена по моята – цените са намаляни със стотинки, за да може да са по-изгодни. Аз съм представител на „Топстрой корект” ООД. От банката са го натискали да избере друга фирма за изпълнение на обекта. Не знам Симеонов да е ходил в София, за да се срещне с шефове на банката, но знам, че много искаше да го направи”, заяви пред съда Михаил Загорчев.
„Ние бяхме в бизнес отношения със Симеонов. Знам, че не имал проблеми да обслужва кредите си до 2012 г. Аз бях управител на фирма „Метал 99” от 2005 г. до 2013 г. На тази фирма бе възложено да изготви проект за цех за преработка на билки. От „Уникредит Булбанк” обаче са му посочили конкретна фирма-партньор. В крайна сметка проектът не се изпълни, тъй като от банката бавиха отпускането на кредит, именно защото настояваха за смяна на фирмата-изпълнител. За такъв натиск Симеонов ми спомена през месец май 2012 г.”, свидетелства Деян Сергеев.
Прокуратурата настоява Симеонов да получи наказание доживотен затвор при първоначален специален режим. Очаква се съдът да се произнесе по делото.