Светът да мине на 4-дневна работна седмица, предлагат експерти

Според тях, това ще се отрази добре не само на служителите, но и на бизнеса, икономиката и околната среда

Международната организация на труда (МОТ) предлага работната седмица по света да се намали от 5 дни на 4 дни, тъй като това ще се отрази добре не само на служителите, но и на бизнеса, икономиката и околната среда, пише "Новинар". Експертите на организацията смятат, че по-малкото работни часове ще увеличат производителността на труда, ще намалят отсъствията на служителите по болест и ще редуцират въглеродните емисии.

Те посочват петте най-значими причини за скъсяване на работната седмица:

1.    Твърде дългата работна седмица се отразява негативно върху здравето - Продължителното стоене на едно място води до проблеми със сърцето, гръбнака, репродуктивните способности, както и до тежки психологически проблеми. Освен това продължителната работа причинява и много стрес. Всичко това, на свой ред, натоварва здравната система на всяка една страна с милиони или дори милиарди долари.

2.    По-кратката работна седмица ще гарантира повече работни места - При по-кратка работна седмица работодателите ще могат да си позволят да запазят повече служители, вместо да съкращават щата им, посочват експертите. Освен това на заетите на половин работен ден ще бъде по-лесно да минат на пълен работен ден. Добър пример за това е Южна Корея, която след намаляването на работната седмица от 44 на 40 часа е постигнала по-ниска безработица и по-висока производителност.

3.    Хората са по-продуктивни, когато работят по-малко часове - В много страни все още се вярва, че дългите часове работа означават повече свършена работа. Дългогодишните изследвания на МОТ обаче показват, че това не е точно така, и посочват за пример държавите с най-продължителна работна седмица, които в действителност са с една от най-ниската производителност. Специалистите обясняват това с факта, че претоварените хора са разсеяни и правят повече грешки, а тези, които се застояват дълго в офиса, прекарват много часове просто симулирайки работа. По-кратката работна седмица ги мотивира да работят по-бързо и концентрирано, като в същото време им дава и повече време на почивка и презареждане. Това пък води до следващия плюс на по-кратката работна седмица:

4.    Служителите са по-щастливи -  те имат повече време за себе си, което ги прави по-удовлетворени.

5.    Съкратената работна седмица е добра новина за околната среда - Според МОТ един работен ден по-малко означава драстично намаляване на употребата на превозни средства, а от там и много по-малко замърсяване.

За да придобие задължителен статут, предложението на МОТ трябва да бъде оформено като конвенция, която да бъде приета от дадената страна, след което да бъдат внесени изменения в Кодекса на труда.