От 9 години Комплексът за социални услуги помага на деца и семейства в риск

През изминалата година само в Центъра за подкрепа на намерили над 160 семейства и 340 деца

За целия период на своето съществуване Комплексът е посрещнал 76 кандидати за приемни родители, 56 са утвърдените приемни семейства, а 45 настанените при тях деца.
В Звено „Майка и бебе“ са намерили подслон и подкрепа 84 майки и 93 деца. Екипът на Звеното констатира, че при 80% от случаите майката остава с детето си.
Равносметката е по повод 9-тата година от създаването на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в град Стара Загора. Създаден през 2005 година, по проект на Световна банка за повишаване благосъстоянието на децата в България, Комплексът се управлява от сдружение „Самаряни“, първоначално в консорциум със сдружение „Институт за социални дейности и практики“.
В Комлекса за социални услуги за деца и семейства, изграден на територията на общината и включващ Център за обществена подкрепа и Звено „Майка и бебе”, се предлагат услуги в общността по благосъстояние и закрила на децата. От началото на създаването му до сега специализираният персонал подкрепя и подпомага семейства от община Стара Загора в грижите за децата им, като по този начин се цели предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в специализирани институции.
Социални работници и психолози помагат на семейства и деца, които преживяват различни сътресения и проблеми. Оказва се подкрепа на семейства в процес на развод; семейства, които искат да осиновят дете или да станат приемни родители и още много и различни казуси.
Едно от приоритетните направления на работа за 2014 година е подкрепата на семейства при реинтеграция (връщане на детето в биологичното му семейство), насочени от Дирекция „Социално подпомагане“. Ползвателите на тази услуга са семейства изпаднали в трудна житейска ситуация, която е наложила да се предприеме настаняване на детето в специализирана институция. По-голяма успеваемост се отчита при деца, чиито престой извън семейството е по-малко 6 месеца.
Запазва се и тенденцията за повишаване на заявките за работа с деца, които се намират в семейства в процес на раздяла или развод. В тази житейска ситуация децата са изложени на риск да преживеят значими загуби, които ако останат непреработени могат да окажат изключително неблагоприятно въздействие върху бъдещото им формиране като личности. Проблема се състои в това, че партньорите трудно осъзнават отражението на своя гняв върху децата под претекст, че правят всичко за тяхно добро.
Постоянен акцент в работата на социалните работници си остава подкрепата на семейства, изпаднали в трудност при обгрижването на своите деца и посрещане на техните нужди.