Делото на жената, захвърлила бебето си край Калофер, ще се гледа в Пловдив

Делото за шивачката, която роди и захвърли бебето си в гората край Калофер, вече е препратено по компетентност на Окръжна прокуратура – Пловдив, пише Дарик.

Делото е изпратено преди дни от Районната прокуратура в Карлово, защото е готова експертизата за състоянието на майката. Вероятно експертизата отхвърля хипотезата, че жената се е намирала в някое от особените състояния след раждане, и делото ще продължи като умишлено убийство от майка на рожба.

По първоначални данни момиченцето е родено живо и е живяло поне 15 минути, преди да бъде изоставено в гората. Майката е с мярка за неотклонение „подписка“. Повдигнати са й обвинения по член 120 от Наказателния кодекс за убийство на дете по време на раждане или веднага след това. Грози я затвор до 3 години.

В началото на август 38-годишната Пенка Тодорова, шивачка в „Интендантско обслужване“ ЕАД – Калофер, е родила и изоставила бебето си в гората край завода. След това тръгнала пеша до близката автобусна спирка, за да се прибере до близкото село Васил Левски, където живее на съпружески начала с бащата на бебето. На спирката обаче й станало лошо и припаднала от кръвозагуба. Тя има две големи момчета от предишната си връзка, които живеят с баща си в Карлово.