Американска компания работи по летяща вятърна турбина

Аltaeros планира да въведе в експлоатация първата си комерсиална турбина в Аляска следващата година

Ветровете на голяма височина съдържат достатъчно енергия, за да захранят цялата планета, а младата американска компания Altaeros от Бостън, иска да е първата, която ще я съумее да я използва, пише Popular Science.

Altaeros възнамерява да постигне това с помощта на надуваем роботизиран летателен модул с формата на тръба.

На външната му страна има стабилизиращи перки, а вътре в цилиндричния отвор е монтирана турбина.

Върховете на перките на най-високите конвенционални вятърни турбини, инсталирани в центъра на Дания през 2014 г. достигат височина 220 метра.

За разлика от тях, напълно автономната, по-лека от въздуха турбина BAT (buoyant airborne turbine) ще може да се издига на 610 метра, където ветровете са по-силни и постоянни.

Тялото на разработената от Altaeros турбина се поддържа във въздуха от 1000 куб. метра хелий.

Четири, пълни с въздух стабилизиращи перки пасивно направляват турбината към насрещните пориви на въздушните течения. Фирмата е работила в партньорство с пионера на въздухоплавателната индустрия ILC Dover за проектирането на материя, която е устойчива на ултравиолетови лъчи и сурови атмосферни условия.

Първата комерсиална BAT ще има 30-киловатова турбина, която би могла да захранва около десет домакинства, а по-голяма версия ще лети с 200-киловатова турбина. ВАТ може да се оборудва и с радио- и клетъчна антена или устройство за безжична интернет връзка.

Три двойно преплетени въжета от полимерна тъкан задържат летящото устройство, за да не бъде отнесено. Едно от въжетата съдържа меден проводник, който провежда електричеството, генерирано на височина 610 метра, към електропреносната мрежа на земята. Аltaeros планира да въведе в експлоатация първата си комерсиална турбина в Аляска следващата година, предава „Фокус“.