Носителката на Нобеловата награда за мир за 2014 г. Малала Юсуфзай е пример за силата на образованието

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Мария Габриел

Днес бе присъдена Нобеловата награда за мир 2014 на пакистанското момиче Малала Юсуфзай и индиеца Кайлаш Сатярти за тяхната ангажираност с правата на децата и по-специално за правото им на образование. Миналата година Малала спечели наградата „Сахаров” на Европейския парламент за свобода на мисълта.

"Нобеловата награда за мир потвърждава, че защитата на правата на децата трябва да бъде политически приоритет за ЕС и международната общност не само защото правата на децата са човешки права, но защото децата всъщност са нашето бъдеще. Достъпът до образование на децата и младежите, каквито са и момичетата, е лост за мирното развитие на най-бедните страни”, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и зам.-председател на Групата по въпросите на Близкия Изток, Средиземноморието и Северна Африка. На 9 октомври 2012 г. Малала Юсуфзай, тогава 14-годишна, беше простреляна на път към училище. Днес тя е символ на борбата за образование на момичетата по целия свят и борбата срещу екстремизма.

"Малала въплъщава всяка жена, всяко момче и момиче, борещи се за правата си и срещу невежеството. Необходимо е спешно да се осигури достъп до образование за момичетата в целия свят. Образованието е знание, което отваря вратите на възможностите. Няма културни или религиозни извинения, които да оправдават ограничаването на милиони момичета по света да ходят на училище Малала продължава да вдъхновява и да дава надежда на всички за демокрация, свобода и човешко достойнство”, подчерта още Мария Габриел.