Хиляди се любуваха на авиошоу в София

Автомобилите на зрителите задръстиха булеварди в столицата

Хиляди зрители се събраха на софийското летище, за да наблюдават днешното авиошоу на Военновъздушните сили, което беше със свободен вход, съобщава Дневник.  Демонстрациите по повод 102-та годишнина от създаването на военната авиация в България продължиха между 13 и 14.30 ч., но след това до 17 часа присъстващите имаха възможност да разглеждат отблизо и отвътре актуални и излезли от употреба самолети и хеликоптери, както и да се снимат с пилотите.

В шоуто участваха парашутисти, хеликоптери, както и бойните самолети МиГ-21, МиГ-29 и Су-25. Бяха изпълнени спасителни мисии, десантни дейности, въздушен бой и полети на ниска височина.  В продължение на час и половина пилотите базите в Долна Митрополия, Граф Игнатиево и Безмер показваха възможностите на различните машини на въоръжение във ВВС.
Първата част на авиошоуто включваше изпълнения с хеликоптери, като например десант и извеждане на пострадали, извеждане на десантчици, атака от въздуха (без стрелбата) и подсигуряване на десантен или медицински хеликоптер.

Самолетната част започна с демонстрации на възможностите на товарните "Спартан", след което сложни фигури и полети на ниска височина изпълняваха различните видове бойни самолети. Два МиГ-29 направиха симулация на въздушен бой с преследване.

Кулминацията на шоуто бяха изпълненията на командващия ВВС ген. Румен Радев с МиГ-29, който за първи път пред публика показа най-емблематичните и сложни фигури "Кобра" и "Камбана".

Публиката изтърпя огромни задръствания на път за летището и след приключването на шоуто. Очевидци съобщават за колони автомобили, които блокират движението дори  час след приключването на  демонстацията. Наложи се стотици посетители да оставят колите си далече преди мястото на събитието - по бул. Владимир Вазов и в кв. "Христо Ботев" и да изминат пеша последните километри.