Разходка в Етнографския музей връща децата към някогашния български бит

Хиляди са посетили изложбата

Хиляди деца са минали през залите на Етнографския музей към БАН по училищен проект за ученици от първи до дванайсети клас от общинските училище в София и страната, предаде БТА.ю. Според екскурзоводите в експозицията докосването до предметите от някогашния български бит предизвиква интереса на всички без изключение.

В музея учениците не само се връщат към изчезналата атмосфера на традиционния български дом. Беседата започва с информация за центъра на София, жълтите павета, сградата, в която е музеят - бившия Княжески дворец. Малките "пътешественици" в миналото посреща и изпраща дърворезбованият таван на Знаменната зала, който догодина ще стане на 120 години. "Беседите са различни за различните възрасти. На първокласниците например трябва да се обясни първо какво е "век" например, по-големи ученици пък са готови да поправят екскурзовода - ако кажеш, че византийското робство е било почти 200 години, те уточняват 168", разказа екскурзоводът Лилия Николова. Колегата й Румен Шонов и тя изнасят беседи освен на ученически, и на групи от чужбина. Но музеят, за който се предполага, че е най-интересен за чужденците, се оказва още по-интересен за българчетата. Някогашните предмети и ритуали забавно и истински ги приобщават към корените и традициите, а по този начин и към българския дух.

Учениците от частните училища имали за задача да нарисуват после предмет, който им е направил най-силно впечатление. Не се спирали пред едно и също, всеки си харесвал нещо различно - хурка, подница, долап, гъдулка. Билетите при нас са възможно най-ниски, казват уредниците в Етнографския музей, канейки на разходка в миналото не само най-малките. В музея се съхранява една от най-богати колекции дърворезба - около 4000 експоната от бита на българина от началото на XIX до средата на XX век.