Националният експертен съвет одобри варианта за западен обходен път на Казанлък

Изграждането му е свързано със строителството на тунела под връх Шипка

Националният експертен съвет одобри западният вариант за трасе на обходен път на град Казанлък след тунела под връх Шипка.

Предстои изготвяне на самия идеен проект в различните му съставни части и парцеларен план. Самото трасе ще се отдели от републикански път I-5 на 1,2 км преди входа на Казанлък и ще се включи в републикански път I-6 при с. Копринка. Предвижда се по трасето да бъдат изградени пътни съоръжения при преминаването на ж.п. линия и отводнителен канал, както и при самите пътни възли.
Обходният път на Казанлък ще поеме целия трафик, преминаващ през тунела под връх Шипка, без да се влиза в града, затова дейностите по процедурата за неговото изграждане са навременни и крайно необходими.
Западният вариант преминава през 183 имота. Освен това източният вариант получава отрицателно становище след съгласуване в Министерството на културата, тъй като преминава близо до Казанлъшката тракийска гробница, намираща се по егидата на ЮНЕСКО. Отрицателно е становището и на Министерството на отбраната, тъй като е налице територия, която е забранена за въздухоплаване и за разполагане на граждански съоръжения в нея.