Йорданка Фандъкова: Топлофикация да обясни на хората новата методика

Трябва да обясним на хората как ще се отрази на сметките им за парно промяната в методиката, направена от предишното правителство

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в интервю за Bulgaria on Air.

„Има и много възможности, които самите етажни собственици могат да изберат – дали те ги знаят – това е задачата на „Топлофикация“ София в момента, това е задачата и на топлинните счетоводители. Защото промяната в методиката води най-общо казано до това, че сметките се разпределят малко по-равномерно по време на целия отоплителен сезон, което означава на практика, че първите и последните месеци са малко по-високи“, коментира столичният кмет.

Йорданка Фандъкова обясни още какви големи инфраструктурни ремонти предстоят догодина: „Приключваме с големите ремонти тази година. Очакваме в средата на ноември да пуснем изцяло „Лъвов мост“, очакваме да пуснем „Ал. Малинов“ и оставяме за догодина много сериозна и амбициозна програма. Ще бъде продължен ремонтът на „Цариградско шосе“ от моста на Четвърти километър до „Алея Яворов“, също бул. „Витоша“ – освен довършване на пешеходната зона и цялостна реконструкция от НДК до „Южния парк“, бул. „Дондуков“, бул. „Владимир Вазов“, бул. „Сливница“ и много други". Подходът ни е такъв, обясни Фандъкова, да правим на всички места в града, но да не допускаме блокиране на движението. Продължаваме и изграждането на трите участъка на метрото и очакваме да пуснем новите участъци на метрото, като предвиждаме пролетта да ги пуснем и до летището, и от „Младост 1“ до „Бизнеспарк“.

Относно ремонтирането на малките улици, Йорданка Фандъкова обясни, че там подходът също е цялостно изграждане и реконструкция на улици, заедно с тротоарите. Тази година 30 малки улички на територията на цяла София са изцяло реконструирани. Столична община е подготвила типови проекти, относно санирането на панелните блокове, които предоставя на гражданите безплатно, а също така и разчита на новия Програмен период за финансиране на 75% безвъзмездно саниране на блоковете.

„Проектите, които Столична община е подготвила включват всички инсталации и външно саниране, но какво хората ще изберат – това е тяхно решение“, допълни столичният кмет.