"Топлофикация София" излиза на пазара за електроенергия

Очакваният финансов резултат за дружеството е спестяване на 1,2 млн. лв. годишнo

"Топлофикация София" излиза на пазара за електроенергия, реши днес Столичният общински съвет. Вносител на доклада е заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Съгласно правилата, търговските участници на пазара на електрическа енергия уреждат правоотношенията помежду си чрез сключване на съответните договори, чиито предмет и основни характеристики са нормативно определени, се посочва в доклада, цитиран от БТА. Във връзка с това "Топлофикация" следва да сключва редица договори за достъп до електропреносната мрежа, за продажба и покупка на електрическа енергия, посочи Барбалов. Във всички договори са включени клаузи за гаранционни обезпечения.

С приемането на доклада СОС дава съгласие за учредяване на гаранционни обезпечения в полза на трети лица, за да може "Топлофикация" да участва на пазара на електроенергия. По думите на заместник-кмета към настоящия момент "Топлофикация София" купува електрическа енергия от т. нар. доставчик от последна инстанция на цена с около 30 процента по-висока от цените на свободния пазар.

Очакваният финансов резултат за "Топлофикация София" е спестяване на 1,2 млн. лв. годишно, което ще е от полза за всички софиянци, каза Барбалов.