Арестуваха пловдивчанин, крал части от асансьори в Стара Загора

Гастрольорът обирал отбивачките, които служат за отваряне на вратите по етажите

Криминалистите от Второ РУМВР – Стара Загора задържаха извършителя на множество кражби на електромагнитни отбивачки от различни асансьори кабини в Стара Загора. Това съобщава днес Областна дирекция на полицията.

В хода на провежданите оперативни мероприятия полицейските служители са установили и задържали извършителя на 12 кражби от асансьори. Това е 33-годишният пловдивчанин Г.З.

Същият е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа. Работата по разкриване на цялостната му престъпна дейност продължава.

След кражбата на важните части, асансьорите блокират. Устройството служи за отварянето на вратите на асансьора при спирането на кабината на определения етаж.

Според техници отбивачката се краде заради електрическата бобина в нея. Намотката от медна тел е около килограм.

Предадена в пункт за скрап, може да се вземат едва 7-8 лв. за медта. Останалите части са от метал, от които може да се изкарат 1-2 лева. Така за 10 лв. се унищожава устройство, което ново се продава за 280 лева.

За масирани кражби на електромагнитните отбивачки от асансьори има сигнали и от други градове в страната.

Те започнаха след масираните проверки на фирмите за поддръжката им, които бяха предизвикани след трагичния инцидент в София. При него две жени пропаднаха от голяма височина в асансьорна шахта, едната загина, а другата бе тежко ранена.