Повече обекти за "Натура 2000" поиска ЕК от България

В срок от два месеца София трябва да предприеме действия за решаване на проблема

Европейската комисия поиска днес от България да определи повече обекти за мрежата "Натура 2000". Според директивата за птиците държавите от ЕС трябва да определят най-подходящите места за специални защитени зони за опазването на птичите видове.

Първоначално България определи достатъчен брой такива зони (114), но площта на шест от определените зони бе значително по-малка от площта, изисквана съгласно списъка на орнитологично важните места, въз основа на който ЕК и Съдът на ЕС преценяват дали държавите са спазили задължението си по директивата, предаде Нова телевизия.

Комисията откри процедура за нарушение срещу нашата страна по този въпрос през 2008 г. и макар че много от зоните  вече са в съответствие с изискванията, продължават да съществуват проблеми в специалната защитена зона "Калиакра" (заради която вече има висящо дело пред Съда на ЕС ) и в областта на Рила, където за 17 вида птици, изброени в директивата, не е предоставена достатъчна защита.

Комисията ще изпрати мотивирано становище и дава на София срок от два месеца да предприеме действия за разрешаване на проблема, а иначе случаят може да бъде отнесен до Съда на ЕС.