ЕК с препоръки към България за сигурността на газовите доставки

При прекратяване на доставките на руски газ България ще е сред най-засегнатите страни

Европейската комисия представи днес седем препоръки за България в областта на сигурността на доставките от газ през предстоящата зима. Препоръките са част от общата оценка за готовността на ЕС за действия при затруднения в доставките на газ в следващите месеци, предаде БТА.

Комисията съобщава, че в случай на газова криза ще допусне като последен изход
краткосрочно изключение от правилата в областта на екологията за ТЕЦ-Варна. Комисията отчита, че при газова криза нашата страна би била една от най-засегнатите в ЕС.
Сред останалите препоръки е повишаването на прозрачността в газовия сектор, както и ускоряването на прилагането на правилата за вътрешния пазар в областта на търговията. Препоръчва се с Гърция и Турция да бъдат подписани взаимноизгодни споразумения за обмен на ток и газ в извънредни ситуации. Други препоръки са завършването на връзката към румънската газопреносна система, както и осигуряването на трасе за газови доставки към Македония.

Комисията разглежда в днешния си доклад сценарий, при който руските доставки спират за шест месеца. Посочва се, че България би била една от най-засегнатите в ЕС, наред с Хърватия, Гърция, Унгария и Румъния, от прекратяване на доставките на руски газ. ЕК уточнява, че в случай на криза основният изход биха били доставките през терминалите за втечнен газ. В доклада са представени хипотетичните сценарии, при които биват прекратени доставките само през Украйна, както и пълното прекратяване на потока от газ от Русия към ЕС.

Експерти на ЕК коментираха, че при кризата с прекъсването на руските газови доставки през 2009 г. нашата страна е била най-засегнатата в ЕС, защото не е разполага с връзки към съседните газопроводи и не е имала терминал за втечнен газ. Те отчетоха, че днес положението в България се е подобрило заради развитието на инфраструктурата. Въпреки това при сценарий, в който тази зима доставките прекъснат и съседните на България страни не са в състояние да помогнат, нашата страна ще се окаже с недостиг от до 80 на сто от необходимия газ, ако не бъдат взети предвид натрупаните резерви.

По думите на експертите нито една държава в ЕС не би изпаднала вположение да не може да подава газ към домакинствата при половингодишна криза с руските доставки. Те признаха, че докладът отчита повече техническите въпроси при прекратяването на доставките, но не и цените на газа и тяхната промяна в случай на криза. Експертите отбелязаха, че при рязко повишаване на цените правителствата ще имат свободата да се намесят временно и да въведат мерки за облекчаването на потребителите. Според тях в сравнение с 2009 г. България е в много по-добро положение, защото е в състояние да доставя газ до домакинствата, дори при пълно прекъсване на доставките.