Иванка Сотирова: Августиада прави Стара Загора много по-разпознаваема

От днес стартира третото издание на празника на виното и културното изкуство в Стара Загора

Фестивалът на виното и културното наследство Августиада е една от големите възможности да разнообразим туристическите дейности и да направим Стара Загора много по-разпознаваема. Това заяви зам.-кметът на Общината Иванка Сотирова по време на откриването на тематичната конференция Августиада.

От днес до 19 октомври в Регионален исторически музей - Стара Загора се провежда третото издание на Фестивала. Негови организатори са Търговско-промишлена палата - Стара Загора, консултантската компания Oinorama и Общината. Страна партньор през 2014 г. е Франция.
Стара Загора е най-гостоприемният град и съм щастлив, че мога да бъда част от празника на виното и културното наследство, каза в приветствието си Лоран Атал - аташе за образователно сътрудничество и заместник-директор на Центъра за сътрудничество и културна дейност при посолството на Франция.
Едно от нещата, които обединяват Франция и България, е любовта към хубавата храна и хубавото вино, заяви Игор Шлапак - директор на икономическата мисия въ френското посолство. Събитие като Августиада ме обновява, защото 6 години бях в Либия, където алкохолът е забранен. От 2 месеца съм в България и съм приятно изненадан на качествата на вината ви. Те трябва да заемат достойно място не само на френската трапеза, но и по цял свят, каза още Игор Шлапак.
Той съобщи, че във Франция, която е световноизвестна с виното си, се отглеждат 800 000 хектара с лозови насаждения. Годишните приходи от продажби възлизат на над 10 млрд. евро.
Френската държава е въвела класификация Защитен произход, с което се гарантира качеството на продукта и това повишава неговото търсене и цена. В края на годината България ще бъде посетена от представители на земеделското министерство на Франция и на Асоциацията на лозаро-винарите. Искаме да помогнем на вашата страна да въведе класификацията Защитен произход и това е целта на посещението. Също така искаме да популяризираме културно-историческото наследство на страната ви, каза още Игор Шлапак.
Олег Стоилов - председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, която е съорганизатор на Августиада, съобщи при откриването на тематичната конференция, че фестивалът Августиада е получил много висока оценка от участниците в 14-ата годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), която се проведе в Стара Загора. Той връчи на френското посолство почетна грамота за партньорството при провеждането на третото издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада.
Приветствие към участниците отправи и директорът на Регионален исторически музей - Стара Загора Ангел Динев, който е домакин на форума. Гост на конференцията беше и директорът на Алианс Франсез Стара Загора Дима Динкова.
По време на конференцията гл. асистент Петър Калчев от музея говори по темата Цивилизацията на първите земеделци в Европа. Олег Стоилов представи възможностите на Enterprise Europe Network – най-голямата европейска мрежа за подкрепа на бизнеса; възможности за винарския сектор.