Няколко са възможностите за поредния инцидент с асансьор

Експерт: Токов удар и проблем с хидравликата са най-вероятните причини за инцидента с асансьора в "Гео Милев"

Окончателната проверка след инцидента с асансьора в столичния квартал „Гео Милев“ ще покаже защо е заседнал и как са били отворени вратите му, тъй като кабината има блокиращ механизъм, който не се е задействал. Това заяви инж. Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор по повод на инцидента с асансьор в столицата, при който загина човек пред Фокус.

По думите му няколко са възможностите за засядането. Едната е асансьорът да е бил претоварен, но това е малко вероятно, тъй като в него са били трима души. Другата възможност е залюляване на кабината, но според Цанков също едва ли е причина за инцидента.

Той допълни, че трябва да бъде проверено дали е имало токов удар или пък спад на напрежението, както и да се провери състоянието на хидравличната система, на хидравличното масло, неговата чистота, тъй като неизправност може да е причина за спирането на асансьора. Токов удар и проблем с хидравликата са най-вероятните причини, каза още инж. Стефан Цанков.

Той уточни, че асансьорът е сравнително нов, на 7 години, като живущите в блока не са имали оплаквания от съоръжението. Инж. Стефан Цанков каза още, че до края на седмицата ще стане ясно каква е причината за засядането на асансьора. Той допълни, че е важно в такива случаи хората да позвънят първо на поддържащата фирма. Подготвени са нормативни промени, според които от 2016 г. всички асансьори трябва да имат разговорна система, която директно да свързва с поддържащата фирма, каза още инж. Цанков.