Обвинителният акт за убийството на 8-годишната Алекс от Поморие готов до месец

 

До средата на ноември окръжната прокуратура в Бургас трябва да внесе в съда обвинителен акт по най-тежкото престъпление, извършено от началото на годината - убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие.

Всички доказателства вече са предявени на страните и те нямат повече искания, показа проверка на „24 часа". Това е второто предявяване на материалите, след първото защитата на обвиняемата Атанаска Георгиева имаше претенции за допълнителни действия.

Удълженият на 6 месеца срок за досъдебното производство изтече на 13 октомври. Папката с всички доказателства вече е на бюрото на прокурор Димо Маджаров. Заключението на разследването е, че пред съда трябва да бъде изправена Атанаска Георгиева.

Жената бе задържана и обвинена за смъртта на 8-годишната Алекс на 11 април. Според съдебномедицинската експертиза детето е починало от задушаване. Тялото беше намерено под матрака на единично легло в квартирата, използвана от Атанаска. В таванското помещение над апартамента, в който живее семейството на Алекс, криминалистите откриха още раничката на момичето, както и мобилния й телефон, потопен в пълна с вода пластмасова кутия. Преди това обвиняемата е извадила СИМ картата и я инсталирала в своя апарат. След доказателствата са и разпечатки за проведените разговори и изпращаните SMS-и, както данни, събрани чрез СРС-а в часовете след изчезването на детето.

39-годишната жена сама е посочила къде е тялото, разказала за последните минути на момиченцето в стаята й, но заявила, че не си спомня момента на убийството. След около месец и половина е разпитана отново по нейно желание и променя показанията си.
Междувременно във фейсбук бе създадена затворена група "Искаме истината за Алекс и Атанаска", в която се появи и копие на писмо, изпратено от обвиняемата до по-голямата й сестра. "Не аз съм за тук, а някой друг, аз харесвах Алекс, тя беше сладко хлапе, не съм я наранила по никакъв начин. Самата аз искам да науча отговорите на въпросите: Защо? Къде? Кой? Защо?", е написано на кариран лист.

Очакваше се нов разпит да бъде извършен през септември, но той не се състоя. При последното предявяване на материалите по делото до Атанаска вече има служебен защитник - Калин Янев. Той е определен от адвокатската колегия.

По делото няма събрани доказателства, които отвеждат към друг изпълнител, различен от обвинената Атанаска, категорични са запознати с разследването.
След като обвинителният акт бъде внесен в съда, той трябва да прецени дали може да насрочи процес или случаят има нужда от доразследване.