Избират одитор на Фонд "Земеделие" чрез пряко договаряне

България може да загуби 1,65 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони

Служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев е разпоредил стартиране на процедура по избиране на Сертифициращ орган на Държавен фонд "Земеделие", което да се проведе чрез "пряко договаряне", без предварително обявление за обществена поръчка, съобщава БГНЕС.

Изборът на Сертифициращ орган, без обществена поръчка, се налага заради опасността България да загуби 1,65 млрд.евро по Програмата за развитие на селските райони. Миналата седмица служебният министър на земеделието потвърди, че загуба по ПРСР със сигурност ще има и тя ще е около 200 млн.лв. за 2014 г.

До стартирането на процедурата по "пряко договаряне" се стигна и заради невъзможността за избор на Сертифициращ орган на Разплащателна агенция ДФ "Земеделие" в изминалите година и половина. За този период три обществени поръчки по избор на одитор, стартирани от бившия земеделски министър Димитър Греков, бяха обявявани за незаконосъобразни.

Покани за участие в новата процедура избор на Сертифициращ орган са изпратени до четири одиторски компании. Фирмите трябва да внесат документите си до петък, а договарянето ще се извърши на 27 октомври 2014 г. Критерият за избор на одитор е офертата с "най-ниска цена", която трябва да е под 1,2 млн.лева, без ДДС.