Андрей Ковачев: Европейските институции очакват България да има стабилно правителство

Широка коалиция по модела на Меркел у нас не е възможна, заяви евродепутатът

Европейските институции очакват България да има стабилно правителство,  което активно да участва във формирането на европейските политики. Европа очаква правителство, което да е легиимно избрано от българския парламент с достатъчно голямо мнозинство.
Това каза в интервю за Bulgariautre.bg евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Очакванията на нашите партньори в ЕНП са по-скоро за център-дясна коалиция. Трябва да отбележим и това, че много често се спекулира със ситуацията в Германия, където има т.нар. голяма коалиция между двете големи партии – Социалдемократическата партия в център –ляво и Християн Демократическият съюз на Германия в център- дясно. Това обаче няма как механично да се пренесе на българска територия по простата причина, че в България, за съжаление, нямаме европейска социалдемократическа партия. Имаме наследниците на комунистите, които само са си променили името. Те между другото често го променят, посочи Ковачев.

Според него БСП в германски вариант е лявата партия на Грегор Гизи и с нея никоя партия в Германия от център-ляво и център-дясно не иска да си сътрудничи. Така че няма как ние да имаме голяма коалиция по модела на Меркел, поради простата причина, че липсва европейска социалдемократическа партия в България, категоричен бе Ковачев.

Поздравленията от европейските лидери към спечелилата парламентарните избори партия ГЕРБ и лидера й Бойко Борисов можем да разчетем като желание те да продължат да работят с него като министър - преседател на България. Те имат доверие,  че той може да продължи конструктивната, предвидима политика както в макроикономическата сфера, така и  в успешното изполване на европейските средства, смята още евродепутатът.