ГЕРБ и Реформаторският блок проведоха среща

Уточнихме позициите си по въпроси, по които нямахме пълна яснота, заяви Румяна Бъчварова

ПП ГЕРБ проведе среща с представители на Реформаторския блок. Срещата се състоя в централата на ГЕРБ. Вчера след националния форум на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов обяви пред журналисти, че на втория кръг партията ще води разговори с представители на БСП, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ, предаде „Фокус“.

Тази среща беше проведена в бърз порядък след решението на върховния форум на ГЕРБ да проведе консултации с четири от политическите сили,  заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след срещата с Реформаторския блок. „Поканихме представителите на Реформаторския блок считайки, че имаме най-малко различия с тях. Проведохме разговор, който уточни позициите ни по въпроси, по които досега нямахме пълна яснота”, добави Бъчварова. Тя уточни, че на срещата са присъствали лидерите на Реформаторския блок, тъй като така са преценили.

„Не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, но на този етап изяснихме позициите си”, посочи тя и допълни, че в такъв кратък блиц формат, ще проведат срещи с останалите политически формации, които са обявили, за да изяснят политическите си позиции. След това ще продължат с останалите експертни срещи.
Румяна Бъчварова посочи, че Реформаторският блок са уверили ГЕРБ, че са достатъчно надежден коалиционен партньор.

Това беше работна среща по покана на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви Радан Кънев от Реформаторския блок след проведената среща. Той уточни, че на нея са се отзовали всички лидери на партиите, които съставляват Реформаторския блок. „Постигнахме напредък. Естествено, че разговорите ще продължат, но ГЕРБ имат своите консултации с другите политически сили, към които са поели ангажимент. Ние ще изчакаме тези консултации, след което ще започнем сериозни преговори по секторни политики”, заяви Кънев и подчерта, че лидерът на ГЕРБ е присъствал на разговора. „Това не са преговори, това са политически разговори”, посочи Кънев. „Не сме обсъждали вариант правителство на малцинството. От гледна точка на Реформаторския блок правителство с участието на БСП също е извън обсъждане”, категоричен бе Кънев.

„Важното е, че ГЕРБ имат своя ангажимент за консултации с други политически партии, който ние уважаваме и ще участваме”, каза Кънев.
„Категорично никакви персонални въпроси, свързани с правителство, не са обсъдени”, посочи още той.
Кънев потвърди, че са обсъждали вариант за участие на Патриотичния фронт. „Принципно е обсъждан като един от добрите варианти за мнозинство и правителство”, каза Кънев. Според него правителство на малцинството е лош вариант и не може да бъде нито добрият, нито по-добрият. „Обсъждахме възможността АБВ да подкрепя определени политики”, коментира Кънев по отношение на АБВ.