Румяна Бъчварова: С РБ имаме консенсус по най-важните теми, които интересуват ГЕРБ

Това е първата среща от втория кръг разговори в кракът формат, поясни тя

Надявам се, че сме направили крачка напред в тази посока. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след срещата с Реформаторския блок в отговор на въпрос колко близо са до подписване на коалиционно споразумение след днешната среща, предаде Агенция „Фокус”. „Разговорът протече в този дух, че ние разбираме позицията на Реформаторския блок, че тяхното крайно решение ще дойде, след като проведем консултациите си с другите политически сили. Това е коректният подход”, добави Бъчварова.

„Срещата с Реформаторският блок е от работен характер и е по същество междупартийни консултации, които ние смятаме, че на този етап е по-добре да бъдат проведени по този начин”, коментира тя като уточни, че имат консенсус по най-важните теми, които интересуват ГЕРБ.

„Предстоят разговори, с които трябва да установим позициите на останалите политически партии. Това е първата среща от втория кръг политически разговори в кратък формат”, обясни тя.
Бъчварова заяви, че не са обявявали, че консултациите от втория кръг, че ще повторят формата на първия.

Искаме този път да направим правителство по един сериозен начин на базата разбирателство по основни политики и основни мерки на следващото правителство. Докато нямаме съгласие по всяка една от тях, не можем да говорим за финализиране на този процес, каза още Румяна Бъчварова. „Просто започваме работната фаза от нашите отношения”, добави тя и обясни, че ГЕРБ ще следва сроковете, определени от Конституцията за съставяне на правителство. „Ние се отнасяме много сериозно към това решение. Основата е възможността за подписване на споразумение за партньорство или коалиционно споразумение”, подчерта Бъчварова.
Тя посочи, че срещата с Реформаторския блок не е била тайна и е била организирана в оперативен порядък. Тя увери, че медиите ще бъдат информирани за срещите, които се провеждат.