Шефът на клиничната патология напуска МБАЛ “Киркович”

Лекарите протестират срещу обединението на отделението им с клиника на бившата Университетска болница

Вчера двама клинични патолози от МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” - Университетска в Стара Загора – шефът д-р Георги Шомов и колегата му д-р Димитър Найденов, са подали заявления за напускане. Това е съобщил за вестник „Старозагорски новини” самият д-р Шомов.

Причина за това е решението на ръководството на здравното заведение Отделението по клинична патология да бъде обединено с Клиничната лаборатория на бившата Университетска болница и преместено в нейната база в Морфоблока на Медицинския факултет. Лекарите от отделението не приемат това решение и обясняват защо:

„Ние бяхме на 6-ия етаж на болницата, което позволява да се реагира много бързо. До 10-15 минути след подаване на материала за изследване от операционната, ние сме готови с резултатите и това е гаранция за правилна диагноза и продължаващи действия на хирурзите. Всичко това спасява много човешки животи”, коментира д-р Шомов. Той посочва за сравнение цифрите: направените биопсии до момента при тях са 7500, докато в другата лаборатория те са били 1500.

Вчера работници са преместили скъпата апаратура от болницата в новия й “дом” - в Морфоблока на Университета.

Изпълнителният директор на МБАЛ “Киркович” проф.д-р Петрана Чакърова потвърждава пред медията, че е приела заявленията на двамата лекари.

Основният мотив на ръководството в случая е, че става въпрос за две дублиращи се структури, които не могат да бъдат запазени и да работят успоредно. Това би било прецедент по отношение на проведената структурна реформа в здравното заведение.

Освен това е посочен аргументът, че в този труден от финансова гледна точка момент скъпите реактиви се заплащат от Медицинския факултет.

Проф. Чакърова уточнява още, че д-р Шомов работи и на втори трудов договор в една от частните старозагорски болници.