Ивайло Калфин: Ситуацията в страната изисква широка коалиция

АБВ трудно може да участва в дясноцентристка коалиция, това не пречи да подкрепяме конкретни политики

 Ситуацията в България е такава, че изисква сериозна коалиция, включително с участието на БСП. Това заяви след разговорите между ГЕРБ и АБВ, зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин. Той допълни, че АБВ трудно би участвала в дясно-центристка коалиция , но това не означава, че няма да подкрепят конкретни политики.

Има изключително сериозни проблеми пред държавата и те трябва да бъдат решени, заяви Калфин. Той призова всички политически сили в парламента да оставят настрана  партийните си интереси и да прояват отговорност, за да бъдат решени проблемите. Всеки трябва да поеме част от отговоронстта. Всички ние трябва да направим необходимото за стабилизирането на държавата, категоричен е той.

„За нас разговорите за коалиция не са приключили. Ние подкрепяме и бихме подкрепили коалиция, в която влизат основните - първата и втората политически сили“, коментира зам.-председателят на АБВ.

По две теми ГЕРБ и АБВ са постигнали принципно сближаване на позиции, - за реформа в правосъдната система и реформа в сферата на сигурността.
Остават различията между АБВ и ГЕРБ по въпроса за ревизия на бюджета за 2014 година, темата обаче подлежи на обсъждане на експертно равнище. Различия има и по социалните мерки, по данъчната система, по въпроса за ролята на държавата за стабилизиране на българската икономика.

По време на срещата между ГЕРБ и АБВ на обсъждане са били подложени въпросите за изработване на стратегия в областта на енергетиката и идеята новият парламент да приеме декларация, в която да се изведат националните приоритети, с подкрепа на всички политически групи.