Казанлъшки преподавател се обучава в ЦЕРН

Учителят е убеден, че това ще мотивира учениците му да учат физика, математика, информатика

Преподавателят по учебна практика в казанлъшкия техникум по транспорт инж. Христо Христов участва в едноседмично обучение в Европейската организация за ядрени изследвания – най-голямата лаборатория по физика за елементарни частици ЦЕРН.
Христов е убеден, че за учениците цялостната информация относно новите технологии и иновации, дело на ЦЕРН, ще ги мотивира да продължат образованието си в областта на физиката, инженерните дисциплини, математика и информатика. Съвсем скоро ще бъде сформиран и Клуб „Приятели на ЦЕРН” в училището, съобщава presstv.bg
ЦЕРН е основана през 1954 г., разположена е на границата между Франция и Швейцария, западно от Женева. В момента страните –членки на ЦЕРН са 21, 18 от които са част от ЕС. В организацията работят приблизително 2 500 души, както и около 8000 физици и инженери от 580 университета и институти, от 85 националности, участващи в международните експерименти на ЦЕРН. Основна функция на организацията е да осигури поддръжката на няколко ускорителя и друга апаратура, необходими за изследвания в областта на физиката на елементарните частици.