Институтът за пазарна икономика: Няма проблем в банковата система

Калоян Стайков: Вложителите вярват в банките

„Няма проблем в банковата система на страната”, увери Калоян Стайков, икономист от Института за пазарна икономика. По думите му, проблемът КТБ е изолиран случай и няма да засегне останалите финансови институции, предаде „Фокус”. 

„Вложителите вярват в банковата система. Това се вижда от последните данни - депозитите, които през септември месец са били по-високи, отколкото през месец май. Парите бяха изтеглени краткосрочно, докато се види каква е ситуацията и след като се разбра, че проблемът е изолиран до една банка, парите се върнаха обратно в системата”, разясни Стайков.

„Не мисля, че този проблем ще засегне други банки и ще възникне сериозна опасност. Всичко, което беше изтеглено през юни от местните лица и през юли, и август от чуждестранните лица, защото те реагираха с малко забавяне, вече е върнато обратно в системата”, добави Стайков.

„Ако обаче в следващата седмица и половина, с която политиците разполагат, започнат да правят някакви законови "гимнастики" само и само банката да бъде оздравена с държавни пари, тогава може да има наистина негативен ефект”, каза още той.