Плевнелиев обеща на Фишър, че следващият кабинет ще прави реформи

Подписваме ново споразумение с Австрия в областта на културата, образованието и науката

Убеден съм, че България ще има своето следващо правителство в следващите две седмици.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев след съвместна среща с гостуващия му австрийски президент Хайнц Фишер в отговор на въпрос на австрийски журналист за коментари на ЕВН, че нямало инвестиционна сигурност у нас.

Следващото правителство, по думите му, ще извърши реформи в ключови сектори - сигурност, правосъдие, електронно управление, образование, пенсионна и здравна реформа.

Ще имаме 5 правителства в последната 1 година, обясни държавният глава. Това било знак за нестабилност. Надявам се 5-ото да бъде избрано в следващите дни, подчерта Плевнелиев.

Въпреки тази нестабилност обаче икономиката ни бележи ръст. Заложеният растеж за тази година е 1,5%, а за следващата 1,8%. Ако политиците ни се обединят, България има много повече потенциал за икономически ръст, е мнението на българския президент.

Плевнелиев обяви, че стокообменът между България и Австрия надхвърля над 1 милиард евро на година, а австрийските инвестиции достигат 6 милиарда евро.

„България ще строи тунел на АМ „Струма“ от 15 км, ще строим тунела под Шипка, жп тунели и мостове. Тук австрийските компании са световен лидер и ние ще разчитаме на сътрудничество с тях“, допълни президентът. По думите му, подобряването на транспортната инфраструктура ще бъде и предпоставка за още по-сериозен туристически обмен.

„Австрия е световен лидер с най-добрите показатели и се радваме, че много австрийски продукти и компании са налични в България. Подготвили ново споразумение, което много скоро ще подпишем в областта на културата, образованието, науката и младежта”, обяви Плевнелиев.

„Безработицата в Австрия е под 5%, а младежката е почти нулева. Това се постига с ум и политики и можем да се поучим от най-добрите“, подчерта българският президент.

Той уточни, че България подготвя своята реформа за промяна в Закона за образованието с въвеждане на елементи на дуална система на обучение. „Политиката на разширяване е много важна тема. България и Австрия са държави с ясно разбиране и надежда, че ще работим заедно за доверие и това Русия да бъде наистина такъв партньор, какъвто искаме да имаме“, каза още Росен Плевнелиев.