Продължават консултациите при президента преди връчването на мандата

Президентът Росен Плевнелиев продължава консултациите с парламентарно представените политически сили, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.
 
До сряда президентът ще разговаря поотделно с всяка от парламентарните групи в 43-тото Народно събрание. Консултациите на "Дондуков" 2 започнаха в петък, когато държавният глава разговаря с представителите на АБВ. Партия "Атака" отказа да участва в консултациите.

Днес Плевнелиев ще обсъди с представителите на "Български демократичен център" и на Патриотичния фронт приоритетите на новия парламент, темите, по които трябва да се търси политическо съгласие, както и хода на преговорите за съставяне на кабинет.

Утре в президентството са предвидени срещи с Реформаторския блок и ДПС, а в сряда с БСП и ГЕРБ.

Според Конституцията след консултациите с политическите партии президентът ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата по численост парламентарна група, тази на ГЕРБ.

Кандидатът за министър-председател ще има 7 дни, за да предложи на президента състав на министерския съвет. Ако това се случи, държавният глава ще предложи на Народното събрание да гласува състава и структурата на новия кабинет.

След вчерашните консултации между ГЕРБ и Реформаторския блок стана ясно, че новият премиер може да е и Радан Кънев. Представители на двете формации изразиха готовност да приключат работата по обща управленска декларация днес.