Светилище на нимфи откриха археолозите в Хисаря

Новите артефакти доказват, че градът е съществувал преди император Диоклециан

Оброчна плочка, изобразяваща три нимфи и част от римска статуя, която представлява глава на лъв. Това са най-новите разкрития на археолозите, които от лятото разкопават района на римските терми в град Хисаря. Новите находки преобръщат историята на града и доказват, че курортът е много по-стар, отколкото се е смятало досега, коментира директорът на местния археологически музей Митко Маджаров.

„Тази плочка е намерена в римските терми, което показва, че преди на това място е съществувало Светилище на нимфите и целият град е представлявал най-големия античен СПА-център в римската империя. На оброчната плочка трите нимфи са голи, двете са насреща, а едната в гръб, прегърнати и с много интересна прическа в кок.”, казва Маджаров. Откритията датират от края на 2-ри и началото на трети век, което означава, че градът е съществувал много преди времето на император Диоклециан. 

„Градът като град може би е създаден по-късно, но самите термални комплекси и постройки в него са създадени по-рано, което е една нова част от историята на Хисаря. Ние залагаме на развитието и на културно-историческият туризъм и всяко ново откритие би трябвало да предизвика интерес и да доведе тук туристи.”, коментира и кметицата Пенка Ганева.

Новите открития могат да се видят в хисарския археологически музей.