Обсада в Калояново заради Жерар Депардийо (СНИМКИ)

Местните чакат с баници, питки и домашни сърмички световната филмова звезда

В пълна обсада от ранни зори е пловдивското село Калояново. Там днес започнаха снимките на филма „Пътуването” с участието на световата филмова звезда Жерар Депардийо. Млади яки мъже, наети специално за случая, охраняваха достъпа до православното гробище, където беше първия снимачен ден, пише Блиц. На 200 метра от актьорите и екипа не можеше и пиле да прехвръкне. Баби, живеещи в периметъра на отцепения район, чакаха търпеливо паузата, за да влязат в домовете си. Гардовете затвориха за движение и съседните улици, за да не влезе случайно в кадър някоя заблудена пенсионерка или колоездач, не разбрал какво се случва в селото.
Въпреки обещанието на екипа на Депардийо, че по-късно ще обърне внимание на медиите, това не се случи. Партньори в лентата на мастития актьор са българските му колеги от Пловдивския театър Симеон Алексиев, Стоян Сърданов, Ивана Папазова, Петър Тосков, Румена Георгиева, Русалина Чапликова, шефът на Драмата Кръстю Кръстев и други. Сюжетът на филма разказва за загубил съпругата си възрастен мъж, чиято роля е поверена на Депардийо. За да преодолее мъката от загубата, роднините му подаряват домашен любимец - прасенце, което става верен другар на вдовеца. На по-късен етап обаче фамилията решава, че трябва да заколи прасето, затова дядо Ваня яхва стария си трабант, натоварва любимеца си и бяга към България. Така старецът се озовава на гробищния парк в Калояново, където открива малка порутена къщичка и я харесва за убежище на себе си и любимеца си. Първоначално уредникът на гробището ги гони, но после ги приема, защото сърцето му се разтапя от цигулката на беглеца.

Снимките в селото ще продължат около седмица. Другите сцени ще бъдат заснети в съседното село Дуванлий. За целта местни хора са осигурили няколко прасенца различен калибър и стар трабант, който вече е закупен от екипа.

Освен гардове и журналисти, калояновци също са се събрали около снимачната площадка с надежда да се щракнат за спомен с Депардийо. Домакини са донесли пити, баници, сарми, за да почерпят актьора след тежкия снимачен ден.
Всеки ден, докато траят снимките в Калояново, Жерар и екипът му ще пътуват от Пловдив, където са настанени в хотела на пловдивския кмет Иван Тотев.