Бургаският съд предава на Франция нашенец, обвинен в източване на банкови карти

Мехмед Абил обяви, че е съгласен да бъде екстрадиран

Окръжен съд –Бургас допусна изпълнение на Европейска заповед за арест и предаване на Мехмед Абил на френските съдебни власти.
Делото пред Окръжен съд – Бургас е образувано по повод получена от заместник – прокурор на Първоинстанционния съд в гр. Мо при Апелативен съд – Париж, Република Франция Европейска заповед за арест. С нея се поиска предаване на Абил за осъществяване на наказателно преследване по обвинение в скиминг и измама в големи размери. Той ще бъде разследван за участие в организирана престъпна група, която в периода от 01.05.2012 г. до декември 2013 г. в различни градове на френска територия е поставяла на банкомати скимиращи устройства за четене на данни от платежни инструменти – банкови карти.
В тази връзка Окръжен съд – Бургас наложи на 27.10.2014 г. мярка за неотклонение задържане под стража на Абил.
Съдебният състав установи, че Абил не е оттеглил даденото от него на 31.10.2014 г. доброволно съгласие да бъде предаден на френските съдебни власти.
В съдебното заседание представителят на Окръжна прокуратура – Бургас и защитникът на Абил пледираха да бъде изпълнено искането за предаването му. Те посочиха, че са налице основания за изпълнение на Европейската заповед за арест. Желание за това отново бе заявено от исканото лице.
Окръжен съд – Бургас намери, че са изпълнени всички изисквания на Закона за екстрадиция и европейската заповед за арест. Абил е търсен за наказателно преследване за измама, която по френския закон се наказва с лишаване от свобода за максимален срок от 10 години. Френската държава е предоставила гаранции, при евентуална осъдителна присъда, той да бъде върнат за излежаване на наказанието в Република България. С тези аргументи съдът допусна Абил да бъде предаден на френските съдебни власти. Решението е окончателно.