Две обновени детски градини откриха в Стара Загора днес

Мисия

05-11-2014, 13:31

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

385 000 лв за децата от ясла „Маргаритка“

Представиха изцяло обновена детска градина в Стара Загора

За последните три години са обновени общо 17 детски заведения

Основно ремонтирани и с ново обзавеждане са още две детски градини в Стара Загора – 25-та „Ален мак” и 35-та – „Свобода”. Средствата за обновяването им са в размер на 600 хиляди лева и са осигурени от общинския бюджет, а новото обзавеждане струва на хазната 127 хиляди лева. В ЦДГ „Ален мак” се грижат за около 130 деца, а капацитетът е за 190.

Това е първата шестгрупова забавачка в Стара Загора, създадена е през 1972 година и от 38 години в нея не е извършван ремонт, обясни директорът Татяна Мирчева.

Новата естетизирана среда в детската градина възпитава, посочи зам.-кметът Иванка Сотирова и уточни, че през последните три години са обновени 17 детски заведения, както с общински средства, така и по европейски програми.

Заради некачествени дейности от страна на пловдивска фирма-изпълнител се бави отварянето на Общностния център. Поправките ще бъдат изцяло за сметка на фирмата, категорични са от общината.

В момента се набира персонал, процедурата за всяка позиция се съгласува със социалното министерство, което също забавя пусковия срок. Общностният център се намира в близост до Първо кметство, включва детска градина и Център за деца със специални образователни потребности. До момента са записани около 70 деца.

40 милиона евро е субсидията, отпусната от Световната банка във връзка с проекта на Министерството на труда и социалната политика "Социално включване". Общностните центрове ще се издържат в продължение на две години със средства по проекта.

От тези 40 милиона евро една част са за инфраструктура, друга за оборудване и останалите средства са за издръжка през първите две години. След тези две години общините трябва да поемат издръжката.