Боряна Димитрова: Страхът от нови избори обединява партиите

Според социологът, Борисов ще бъде спойката между различните формации

Страхът от нови избори обединява политическите партии около целта да се състави правителство. Това заяви в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус” социологът от „Алфа рисърч” Боряна Димитрова. 

Според нея, Патриотичният фронт и АБВ трябва да направят компромиси и да преодолеят своите различия. Едно от нещата, които в крайна сметка доближават тези четири партии е категоричното разбиране, че трябва да бъде съставено правителство, че правителство в този парламент не може да има друго извън мандата на ГЕРБ и извън водещата политическа роля на ГЕРБ, каза още Димитрова. 

Според нея ако ГЕРБ върне мандата, това означава, че нито една от другите политически партии няма да може да сформира правителство и че се отива към нови избори. „Усмирителната риза на страха от нови избори в много голяма степен работи като средство за натиск за намиране на един разумен компромис и за съставяне на правителство“, категорична е Димитрова. 

Тя допълни, че отговорността безспорно ще се носи в най-голяма степен от участващите в правителството партии, но не бива да се забравя, че отговорността пред очите на българския народ ще се носи от абсолютно всички партии в 43-то Народно събрание. 

Политическото напрежение и недоверието към институциите са толкова големи, че това не може да засегне единствено и само правителството. Работата на целия парламент ще бъде под общественото и медийно внимание, каза още Боряна Димитрова. 

Тя допълни, че реформите са крайно необходими и това трябва да е водещо в стила на управление на новия кабинет. Според нея обаче новото правителство няма да изкара целия си мандат, но трябва да се съсредоточи върху решаването на неотложните проблеми. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде спойката между различните политически формации и техните различи, върху него ще падне отговорността да обединява и да ръководи, каза още Боряна Димитрова.