Звезда от „Под прикритие” омагьоса несебърски ученици

Ивайло Захариев говори пред децата за вредата от наркотиците

Ивайло Захариев, звезда от култовия сериал „Под прикритие“, фокусира вниманието на учениците от СОУ „Любен Каравелов“- Несебър, и ПГТ „Иван Вазов“- Слънчев бряг, върху вредата от употребата на наркотици. Това се случи в препълнената зала на читалище „Яна Лъскова“ в града на ЮНЕСКО, където децата изгледаха с неподправен интерес спектакъла „Спасителят“, с участието на актьора и неговите колеги Сребрина Христофорова, Вера Среброва, Валентин Балабанов. Страшната тема за наркотиците и адът, в който употребата им превръща ежедневието на зависимия, бе поднесена по интересен начин и на достъпен език. Посланието на „Спасителят“ бе, че животът е толкова прекрасен, колкото човек му позволи да бъде. Театралното представление бе своеобразен емоционален урок за ценностите и силата на духа. Алтернативен и различен урок от живота, в който грешките не се изтриват с думи, а се плащат с цената на човешкото щастие.
Старт на спектакъла, който за втори път се играе в морския град, даде кметът на Несебър Николай Димитров. В своето обръщение към учениците той подчерта, че: „като ръководители на община Несебър, и като родители в същото време, не сме безразлични към възпитанието Ви. Всички сме загрижени и сме отговорни към Вашето развитие и формиране като личности, защото Вие сте бъдещето на Несебър. След време, когато станете родители, ще осъзнаете, че не е маловажно, а напротив - от голямо значение е как ще бъдат възпитавани Вашите деца за изграждането им като отговорни граждани с общочовешка ценностна система“. Градоначалникът припомни, че за общинската администрация социалната политика е приоритетна и грижите, които се полагат за подрастващото поколение, са ежедневни и непрекъснати. Той призова учениците, които бяха на възраст между 14 и 17 години, да бъдат отговорни към обществено значимите проблеми, като този, който спектакълът разглежда, и да си вземат поука за последствията и негативното влияние на наркотичните вещества.
Силно впечатлени от актьорската игра и от развръзката с трагичен край, реален и напълно възможен – като в живота, децата аплодираха дълго след финала на постановката. Представлението остави много въпроси за размисъл с различни адресати: към самия човек, към приятелите, към цялата общност. А отговорите са простички и са в самите нас, в душата ни, която екзистенциално търси спасението в семейните отношения, истинските приятелства и светлата любов.