Пратиха Атанаска при доживотниците в затвора в Сливен

Трансферът на затворничката е направен, след като разследването срещу нея е приключило и са й били предявени материалите по делото

В сектора с доживотните затворнички в Сливен е настанена наскоро Атанаска Георгиева, която е обвинена за жестокото убийство на 8-годишната Алекс от Поморие. Въпреки, че била в зона на пандиза със строг режим, Атанаска не роптаела, а дори се чувствала по-добре, отколкото в ареста в Бургас. Тя имала право да ползва всички "екстри" зад решетките, които се полагали и на останалите осъдени. Сред тях били всекидневна разходка на открито, четене на книги и вестници, съобщи "България Днес". 

Според запознати прехвърлянето на задържаната от бургаския следствен арест в Сливен станало преди около две седмици. Трансферът на затворничката е направен, след като разследването срещу нея е приключило и са й били предявени материалите по делото.


"Атанаска Георгиева е прехвърлена в Сливенския затвор, тъй като той е единственият за задържани под стража жени, чиито случаи вече са в съдебна фаза", обясни наблюдаващият прокурор Димо Маджаров. Преди няколко дни той е внесъл в съда обвинителния акт за убийството на 8-годишното момиченце от Поморие. В него като единствен обвинен е посочена именно Атанаска Георгиева. Преди време тя се опита да размотава разследващите с измислена версия, която бе проверена и се оказа напълно несъстоятелна. Според твърденията на Атанаска не тя, а непознат мъж убил Алекс, след което избягал. Преди това обаче я изнасилил, за да й вземе страха и тя да не го издаде. Нито едно доказателство не е намерено в подкрепа на тази версия, категорични са ченгета. По тази причина на базата на събраните по време на разследването улики и направените куп експертизи Атанаска е обвинена за жестокото убийство на момиченцето. След като обвинителният акт срещу Атанаска вече е внесен в съда, той трябва да прецени дали може да насрочи процес, или случаят има нужда от доразследване. До началото на съдебния процес Атанаска ще остане в Сливенския затвор, а за заседанията по делото ще бъде закарана в Бургас, обясниха от прокуратурата.
Атанаска Георгиева бе задържана и обвинена за смъртта на 8-годишната Алекс на 11 април. Според съдебномедицинската експертиза детето е починало от задушаване. Тялото беше намерено под матрака на единично легло в квартирата, използвана от Атанаска. В таванското помещение над апартамента, в който живее семейството на Алекс, ченгетата откриха раничката на момичето. Там бе намерен и мобилният й телефон, потопен в пълна с вода пластмасова кутия. Преди това Атанаска е извадила СИМ картата и я поставила в своя апарат. Сред доказателствата са и разпечатки за проведените разговори и изпращаните SMS-и, както и данни, събрани чрез СРС-та в часовете след изчезването на детето. След ареста на Атанаска тя сама посочила къде е тялото на убитото дете. Разказала за последните минути на момиченцето в стаята й, но заявила, че не си спомня момента на убийството. Месец по-късно тя промени показанията си и лансира лъжливата версия за мнимия убиец.