Забраняват рекламите в центъра на София

Рекламните мрежи върху сградите в ремонт ще стоят максимум една година

Всякакъв вид рекламни елементи ще бъдат забранени в центъра на столицата. Това ще стане възможно след като се въведат някои допълнителни забрани, които ще премахнат всякакви видове преместваеми обекти, рекламни елементи извън тези, които са с ажурни букви по покривите на сградите. Това каза арх. Петър Диков след редовното заседание на Столичния общински съвет, предаде „Фокус”. 

„Днес се прие да се разшири централната зона с площад-паметника „Левски”, бул. „Цар Освободител” и пл. „Орлов мост”, това са знакови пространства на града, които доста години търпяхме да бъдат замърсени с реклама” обясни още арх. Диков. 

„Въвежда се забрана за разполагане на рекламни елементи върху зелени площи. В наредбата се дава ясна регламентация за начина, по който се одобряват тези проекти и за изискванията към тях. Направени са допълнителни ограничения за сградите паметници на културата, които са защитени от инвазията на рекламата”, коментира архитектът. 

Петър Диков обясни още, че е въведена наредба рекламните мрежи върху сградите в ремонт да стоят максимум една година, като десет години след ремонта да не може да се прави повторен такъв.