Чай от маточина гони безсънието


Маточината е една от най-ефикасните билки срещу безсъние и нервно напрежение. Тя помага и при женски проблеми, като нарушения в цикъла. 
Една чаша от топлата напитка вечер е най-простото и ефективно средство, което помага не само за заспиване, но прави съня дълбок и релаксиращ. Загряваме 200 – 300 мл прясно мляко до кипване. Поставяме 2 чаени лъжички сушена маточина и бъркаме около минута, докато млякото още е на котлона, като внимаваме да не изкипи. Оставяме билката да кисне още 10 – 15 минути. Прецеждаме, подслаждаме с мед и пием половин час преди сън. Млякото значително подсилва ефекта на билката, защото съдържа една аминокиселина, от която тялото ни произвежда хормона на съня – мелатонин.
В народната медицина маточината е известна още и като лимонче, защото мирише на лимон. Тя съдържа същата ароматна съставка, както и лимонът. А тази миризма успокоява и затова се използва широко в ароматерапията.
Друг помощник е горещата процедура за краката. Те се поставят в леген, в който доливаме бавно гореща вода. Така за около 15 минути температурата от 37 градуса се повишава и достига 43.
Маточината не трябва да се използва в големи количества при бременни жени и лица, приемащи лекарството за щитовидната жлеза тироксин. Също така, трябва да се внимава, когато се дава като перорално лечение на бебета и деца. Кърмещите жени също трябва да избягват приема на големи клинични дози от маточина.