Нов вариант за актуализацията на бюджета

Подобреният законопроект по-евтин с 50 млн. лева

Министърът на финансите Владислав Горанов кани утре представители на социалните партньори, за да обсъдят нов вариант за актуализация на бюджета, тъй като внесеният от служебния кабинет проект ще бъде оттеглен и ще се работи по нов, съобщи БНР.

От мотивите му за внесената актуализация става ясно, че надграждането ще е в две посоки - фискална консолидация и допълнителни законови промени в контекста на отнетия лиценз на КТБ.

С новия законопроект ще се направи усилие да се свие прогнозирания дефицит. Прогнозите за неизпълнение на приходите по държавния бюджет се очертават в размер на 1 610 800 хиляди лева, което е 1,3% от прогнозирания брутен вътрешен продукт /БВП/. Признава се съществуването на натиск при разходите в някои бюджетни системи, което изисква и осигуряването на допълнителен ресурс, за да не се позволи възникването на нови просрочени задължения в края на годината.

Като най-сериозен се посочва проблемът с недостига в МВР. Анализът сочи, че не съществува възможност за оптимизиране и ограничаване на разходите на това министерство, с което да се посрещне очертаващия се недостиг. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата за тази година е 125 700 милиона лева, от които 110 милиона лева за разходи за персонал.

Недостигът при финансирането на социални плащания по бюджета на социалното министерство е 50 милиона лева, от които 36 милиона лева за помощи за домакинствата, програми за заетост, гарантиране и изплащане на социални помощи в системата на социалното подпомагане.

За здравното министерство трябват 24 милиона лева, за регионалното над 16 милиона лева, също толкова и в земеделското ведомство.

По бюджета на ВСС липсват 10 милиона лева, а в правосъдното министерство още 5 милиона лева.

На базата на извършения анализ от новото правителство, сумата за необходимия допълнителен ресурс за финансиране на недостиг в бюджетните системи, с най-големи проблеми, е намален с над 50 милиона лева спрямо плановете на служебния кабинет.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен