Горанов: Няма как бюджетният дефицит да бъде 3%

Кабинетът прие актуализацията на Бюджет 2014г.

Правителството прие актуализация на бюджета, която залага бюджетен дефицит от 3.7% при допустим 3%, както и нов дълг от 4.5 млрд. Най-много пари получава МВР. Промените ще бъдат предложени на Народното събрание, коментира министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след първото извънредно заседание на Министерския съвет, предаде "Фокус".

По план актуализацията на бюджета е трябвало да бъде разгледана на редовно заседание на Министерски съвет на 12 ноември. Във връзка с некоординираната със социалните партньори актуализация на бюджета, Горанов определи ситуацията като аварийна:

"Дори този един ден изместване напред във времето ни е важен, за да можем да се вместим в графика, така че всички законови промени, свързани с увеличаването на разходите в отделни ведомства, с увеличаване на лихвите за дълга и с аварийните промени в Закона за гарантиране на влоговете, да влязат в сила навреме, за да могат да произведат желаните от нас действия. Министрите проявиха завидна толерантност към ситуацията, в която се намира държавата”.

Проектобюджетът предвижда дефицит за 2014 г. в размер на 3,7% - малко под 3 млрд. лв., и осигуряване на допълнително дългово финансиране в размер на до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината. От тях 2 млрд. лв. са за изплащане на гарантираните депозити в КТБ. Възможно е да бъде стартирана процедура срещу България за свръхдефицит. Нямаме никаква вина за грешно съставения бюджет за 2014 г., но не искаме да прехвърляме неблагополучията от него в следващата година, коментира Горанов.

Няма как дефицитът да е по-малък, смята министърът. Бизнесът настоява да е под 3%.

Очаква се неизпълнените на приходите да достигне 1.062 млрд. лева, приблизително 1,3% от прогнозния БВП, каза още Горанов.

Приходите бяха планирани с огромно напрежение, подчерта Горанов. Още в края на 2013 г. предупреждавахме, че приходната част се планира много оптимистично, без да се съобразяват тенденциите и възможностите на икономиката, коментира той.

Предлага се на МВР да се отпуснат допълнително 125,7 млн. лева. Парите се дават заради промените в закона за МВР, в който разходите бяха увеличени.

Други 24,2 млн. лева се отпускат на МРРБ като от тях 13 млн. лева за зимната поддръжка на пътищата. Още 16,4 млн. лева ще бъдат дадени на Министерството на земеделието и храните.

Това са разходи, които задължително трябва да се платят до края на годината, поясни Горанов.

„От 2004 г. насам е дадена възможност за подаване на декларации по електронен път чрез електронен подпис. Само 14% от декларациите са подадени с електронен подпис. С промяната ще дадем възможност всеки, който желае, да получи такъв код безплатно от приходната агенция и да може да подава своята декларация с този код, без електронен подпис”, обясни Владислав Горанов.

От 1 януари 2018 г. държавите-членки трябва да установят акциз върху тютюна не по-нисък от 90 евро за хиляда къса.

Това няма да стане от 2015 г., защото има проблеми с увеличаваща се контрабанда, като ще бъдат вложени усилия за подобряване на работата на приходните администрации за намаляването ѝ.