Лекари от Бургас върнаха слуха и зрението на 71-годишна жена

Операция на ухото спаси пациентката от загуба на съзнание, които е получавала цели 10 години

Операция на ухото, извършена в МБАЛ-Бургас, спаси 71-годишна Елена Хубенова от ветовъртежи и загуба на съзнание, от които е страдала в последните 10 години. В продължение на есетилетие Елена търси лечение за своя проблем, като посещава лекари в страната и в чужбина, но за съжаление без резултат. Ходенето по мъките приключва през октомври, когато 71-годишната пациентка се подлага на операция на ухото при началника на отделението по УНГ в МБАЛ-Бургас – д-р Даниел Петков. „Бях се отчаяла, защото не можех да излизам сама, понеже получавах световъртежи, а болката и шумът в ухото бяха много силни. Костта на ухото ме болеше дори, когато си мия косата. Когато д-р Петков ми каза, че трябва да се оперирам, роднините ми мислиха, че няма да се възстановя бързо, но вярвате ли ми, че на моята възраст въобще не изпитах болка и чувам прекрасно. Благодарение на д-р Петков и целия екип, който беше на операцията, вече водя нормален живот. Искрено им благодаря и мога да кажа, че за мен д-р Петков е, като част от семейството ми”, казва Елена Хубенова, която живее в Бургас. Елена е страдала от хроничен отит с холестеатом (доброкачествен тумор, при който се наблюдава разрушаване на костта на ухото) и заради това е имала намаление на слуха и световъртежи. В МБАЛ-Бургас ѝ е извършена слухоподобряваща операция с поставяне на имплант, каквато се прави на много малко места в България. Д-р Петков е отстранил доброкачественото туморно

образувание и заради разрушаването на слуховите костички е имплантирал специална протеза, която е подобрила слуха на Елена. Резултатът от операцията е повече от добър.

„Д-р Петков има златни ръце. Пожелавам му да е жив и здрав и да продължава да помага на хората”, казва Елена Хубенова. Тя е благодарна, че по време на престоя си в МБАЛ-Бургас е успяла да се погрижи и за разрешаването на друг здравословен проблем. В началото на седмицата началникът на Очно отделение д-р Румен Мутавчиев я е оперирал от катаракта (перде на окото). И двете операции на Елена са извършени в операционните на МБАЛ-Бургас, които разполагат с модерно оборудване. Сега пациентката вижда и чува нормално, защото се е доверила на лекарите от МБАЛ-Бургас.