Депутати обсъждат актуализацията на бюджета и промените в данъчните закони

Правителството планира дефицит от близо 3 млрд. лева или 3,7 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт

Актуализацията на бюджета и промените в данъчните закони ще обсъдят депутатите от временната бюджетна комисия в парламента.

Правителството планира дефицит от близо 3 млрд. лева или 3,7 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт. В края на годината дългът може да достигне 22,5 милиарда лева. С допълнителното задлъжняване се цели попълване на Фонда за гарантиране на влоговете.

Въпреки че с близо 51 млн. лева по-малко разходи ще бъдат направени спрямо предложенията на служебния кабинет, новите управляващи планират да увеличат харчовете с близо 280 млн. лева. В същото време очакваното неизпълнение на приходите е над 1 млрд. лева. Министър Владислав Горанов заяви:

Има натиск върху сегашното правителство да се вмести в 3-процентния дефицит. Това означава натрупването на огромни просрочия към бизнеса и неразплащания за вече извършени плащания, както и прехвърлянето на този дефицит в следващата бюджетна година.

Очаква се 2 млрд. лева, взети като нов държавен дълг, да бъдат предоставени като заем за Фонда за гарантиране на влоговете:

Предоставянето на заем от страна на държавата ще му даде възможност с времето постепенно той да ги връща. Заемът няма да бъде безлихвен , така че, банковата система ще си плати цената на този инструмент, каза министър Горанов.

Депутатите ще обсъдят и втората актуализация на бюджета на Здравната каса за годината. Тя е необходима, защото, според Горанов: Болниците са като фотоволтаиците - гарантирано някой плаща, всеки строи и се връзва в системата, а после някой трябва да плати сметката.

Промените в данъчните закони също ще бъдат обсъдени от временната бюджетна комисия. Двете най-важни за потребителите промени са възможността да подаваме онлайн данъчни декларации само с персонален идентификационен код и едногодишното отлагане на поскъпването на акциза върху цигарите.