14 ноември - Световен ден на диабета

Здравословно хранене и диабет

Световният ден на диабета се отбелязва ежегодно на 14 ноември. Международната диабетна федерация и Световната здравна организация го създават през далечната 1991г. в отговор на нарастващата загриженост от заплахата за здравето, свързана с болестта.
Тазгодишният Световен диабетен ден поставя началото на тригодишна кампания /2014 – 2016/, която ще е посветена на здравословния начин на живот и диабета. Логото на Световния ден на диабета е син кръг – глобален символ на диабет. Кръгът символизира живота и здравето. Синият цвят отразява небето, което обединява всички нации. Синият кръг олицетворява единството на глобалната диабетна общност в отговор на пандемията от това заболяване. Всички обучителни дейности през тази година ще бъдат насочени към изкуството да се храним здравословно като изпитан и доказан начин за превенция на диабет тип 2 и контрол на заболяването с цел да се предпазим от неговите усложнения.
Храненето е един от приоритетите, които сладките хора трябва да се научат да управляват добре, за да поддържат нивата на кръвната си захар през цялото денонощие в желаните граници. Това означава да се избягват както високите скокове след нахранване, така и големите спадове преди хранене или на гладно и в ранните сутрешни часове. Ако не се промени настоящият начин на живот, през 2035 година се очаква броят на диабетиците да се приближи до 600 милиона, което означава, че всеки десети човек на нашата планета ще бъде с това метаболитно нарушение. Днес с диабет са около 380 милиона души. Допълнително, още 300 милиона имат повишен риск да развият диабет тип 2, като този брой се очаква да достигне 500 милиона през следващото поколение.
Здравословният начин на хранене с цел да се избегне наднорменото тегло и затлъстяването може да промени тази тенденция. Ключовото послание на тазгодишната кампания е хората да бъдат информирани как да избират правилно своята храна. Специално внимание ще бъде отделено на значението на здравословната закуска.
Препоръки за избор на храни, намаляващи риска от диабет тип 2:
- Да се избира вода или неподсладено кафе или чай, вместо плодов сок, сода и други напитки с добавена захар;
- По време на храненето да се консумират най-малко до три порции зеленчуци всеки ден, включително и зелени листни зеленчуци като спанак, маруля, зеле;
- Да се консумират до три порции пресни плодове всеки ден;
- Да се предпочитат ядки, парче пресен плод или кисело мляко без захар за закуска;
- Да се ограничи приема на алкохол до максимум две стандартни питиета на ден, което се равнява на 350 мл бира, 150 мл вино и 45 мл концентрат;
- Да се предпочита постно бяло месо, домашни птици и морски дарове, вместо преработено и червено месо;
- Да се предпочита фъстъчено масло вместо шоколад за намазване на филия хляб;
- Да се избира пълнозърнест хляб вместо бял, кафяв ориз вместо бял, макаронени изделия от пълнозърнести брашна вместо рафинирани тестени изделия;
- Да се избират растителни масла, богати на ненаситени мазнини – зехтин, рапично, царевично или слънчогледово масло, вместо наситени мазнини – краве масло, кокосово масло, палмово масло, животинска лой;
Тези препоръки биха помогнали на хората с диабет да постигнат едно стабилно управление на своето заболяване.
Здравословната закуска подпомага контрола на апетита и концентрациите на кръвната захар при деца и възрастни. Пропускането на закуската е свързано с появата на наднормено тегло и е предпоставка за затлъстяване. Здравословната закуска намалява риска от развиване на диабет тип 2.
Примерни предложения за здравословна закуска:
- Неподсладен чай, кафе, вода и зелнчуци;
- Пълнозърнест хляб, ориз или други продукти с ниско съдържание на мазнини – нискомаслено мляко;
- Яйца – варени, бъркани или на очи или печено пилешко, пуешко месо;
- Неподсладени кисели млека – с ядки, семена, пресни плодове;
- Риба;
- Парче пресен плод – ябълка, круша, портокал, праскова;
- Зърнени храни с високо съдържание на фибри;
- По-малограмажни парчета сирене или колбас;
Предложения за нездравословна закуска:
- Плодови сокове, плодови шейкове, подсладени напитки;
- Подсладени със захар кисели млека;
- Бял хляб, сладкиши, кроасани, повечето зърнени закуски;
- Конфитюри, мед, течен шоколад;
- Ароматизирано мляко;
- Пържени храни