Инж. Лазаров, АПИ: Снегопочистващите фирми не са напълно готови за зимата

При констатирани нарушения фирмите ще търпят финансови санкции, обясни инж. Лазаров

Пътищата и снегопочистващите фирми в страната не са напълно готови за зимата. Това заяви инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, на пресконференция във връзка с готовността за поддържане на републиканската пътна мрежа при зимни условия, съобщи Фокус.

„Нека автомобилите бъдат поддържани в пълна изправност, за да улеснят и нашата работа. Колегите от ДАИ и „Пътна полиция“ ще следят за изправността на МПС-ата, които се движат на територията на страната“, обясни инж. Лазаров.
По думите му все още не са налични всички материали и химикали, които са необходими за пътното поддържане и почистване. В момента почистващите фирми разполагат с 53 620 тона сол при изискване от 76 150 тона. Пясъкът е 142 575 тона, а изискванията са за 233 124 т. Лугата също е далеч под минимума – 3 731 т, а изискването е за 8 000 т. Снегопочистващите машини са 2376 броя, а необходимият брой е 3092“, съобщи инж. Лазаров.

„Тези материали няма да стигнат до края на зимния сезон, но не пречи той да бъде започнат. Условието пред фирмите е да бъдат осигурени всички необходими материали, като те ще могат да работят с наличните в момента. По тази причина фирмите са предупредени за необходимите количества, с които трябва да разполагат“, каза инж. Лазаров.

„Проблемът с машините не е толкова голям, защото преоборудването става много бързо с помощта на гребла и кошове. Очакваме при проверките, които ще бъдат извършвани на 18 ноември, да няма проблеми. При констатирани нарушения фирмите ще търпят и финансови санкции“, обясни инж. Лазаров.