От днес започва Коледният пост

Животът

15-11-2014, 07:07

Снимка:

starazagorautre.bg

Автор:

Деница Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почитаме Свети Мина

Турия празнува на Димитровден

Отбелязваме Димитровден

Той свършва на Рождество и продължава точно 40 дни

От 15 ноември започват Коледните пости. Те са вторите по продължителност след Великия Великденски пост.

Постът се нарича още Малка Света Четиридесетница (голямата е Великденският пост). Продължава 40 дни и приключва след трапезата на Бъдни вечер, на която за последен път трябва да присъстват само безмесни и безмлечни ястия.

Следващият ден - 25 декември, е Рождество Христово. На този най-голям ден се слага край на 40-дневните пости.

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца кашкавал. Олио и вино може да се употребява без сряда и петък.

На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките се забраняват до Въведение Богородично на 21 ноември и от Игнажден на 20 декември до Богоявление (Йордановде) на 6 януари.

По време на Малка Света Четиридесетница има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио, за предпочитане зехтин. През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

Ако повече от месец без месо и мляко ви се вижда непосилна задача, има вариант да постите само първата и последната седмица от тези 40 дни. Важното е да направите опит да се пречистите поне за известно време.

Ограниченията в хранителния режим не са единственият компонент на постите. Желаещите да постят трябва да се лишат и от интимни отношения, да се смирят, да се държат умерено, да се въздържат от лоши думи, както и от лоши помисли и шумни забавления. Смисълът на поста е най-вече духовно пречистване.

Постенето е право на личен избор. Редно е всеки сам да прецени намира ли смисъл в това физическо и духовно изпитание.