Кризата в Украйна беше основен акцент на срещата на Г20 в Австралия

Свят

15-11-2014, 13:32

Снимка:

lenta.ru

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Г20 обмисля създаването на нова международна енергийна институция

Руската агресия срещу Украйна е ужасяваща и е заплаха за света, коментира Обама

Световните лидери се събраха на среща на Г20 в австралийския град Бризбън, където да обсъдят кризата в Украйна и евентуалното въвеждане на нови санкции срещу Русия, ако не се спре потока на войници и оръжие към руско-украинската граница.

„Настоящата ситуация е незадоволителна", коментира германският канцлер Ангела Меркел по повод ситуацията в Украйна. Тя подчерта, че се разглежда включването на още руски представители от елита на страната в списъка със санкционираните. Очаква се Меркел да проведе разговори с руския президент Владимир Путин в кулоарите на срещата на Г20, но тя не очаква осезаеми промени след разговорите, съобщава "Ройтерс".

Междувременно след среща на президента на Русия с британския премиер Дейвид Камерън двамата изразиха интерес от рестарт на отношенията между Москва и Запада, които са засегнати сериозно от ситуацията в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че двамата са обсъдили само Украйна и че според тях рестартирането на отношенията ще помогне за „отказ от конфронтационни настроения". Кореспондент на РИА Новости съобщи, че Путин е провел също двустранна среща с френския си колега Франсоа Оланд в рамките на Г20. 

Двамата са се съгласили, че Париж и Москва не трябва да допускат нестабилната обстановка в света да се отразява на двустранните им отношения.

„Франция и Русия от дълго време поддържат не само топли, но и също продуктивни отношения. Днес има много турбулентни моменти в световните работи и нашите позиции по някои въпроси се различават", каза Путин при срещата си с Оланд. 

Затова е толкова важно да се срещаме и да обсъждаме всички тези въпроси, за да направим всичко възможно да минимизираме потенциалните рискове и негативни последствия за двустранните отношения", поясни руският президент. 

Оланд коментира, че скоро световните проблеми ще приключат, като подчерта, че Франция е готова да помогне за уреждането на украинския конфликт.

"Руската агресия срещу Украйна е ужасяваща и е заплаха за света", коментира ситуцията и американският президент Барак Обама, като даде за пример свалянето на MH17. Пред студенти в Бризбън Обама заяви, че сигурността на Азия не трябва да бъде базирана на тормоза на малките държави от големите. Той подчерта, че сигурността на региона трябва да зависи от взаимни съюзи.