В Димитровград обявяват конкурс за сурвачка

Събраните сурвачки ще изложат в Историческия музей, а с парите от благотворителния базар ще бъде подпомогнато лечението на Биляна

Община Димитровград, Детски и младежки център и Историческия музей обявиха конкурс за изработка на сурвачка.
Конкурсът цели да провокира интереса на децата към символиката на коледната и новогодишна обредност и традиции, да вникнат в смисловото значение на дряновото клонче и на използваните материали за украса, вложени в сурвачката, да съхранят културната памет и почувстват духовната си принадлежност и национално самочувствие в глобализиращия се свят.
В конкурса могат да участват деца от I до VIII клас в две възрастови групи: Първа възрастова група от I до IV клас и Втора възрастова група от V до VIII клас.
Изработените и украсени сурвачки да бъдат предадени до 10.12.2014 г. в Исторически музей – Димитровград на адрес ул.”Св. Климент Охридски” 7.
Готовите сурвачки ще бъдат изложени във фоайето на Исторически музей – Димитровград и победителите ще бъдат обявени и наградени на 12.12.2014г. от 15.00ч.
Всяка сурвачка трябва да бъде придружена от следната информация - трите имена на автора, възраст, клас и училище или читалище, и телефон за връзка.
Победителите ще бъдат наградени за: автентична, оригинална и най- красива сурвачка за всяка възрастова група ще бъдат отличени с диплом и материални награди. Ще бъде връчена и специална награда на Кмета на община Димитровград г-н Иво Димов. Имената на отличените победители ще бъдат публикувани в местния печат, излъчени по Кабелна телевизия Димитровград, а с наградените сурвачки ще се организира изложба и базар с благотворителна цел на 13.12.2014г. пред Община Димитровград.
Всички сурвачки участвали в конкурса остават за целите на благотворителния базар.
Благотворителната кауза тази година е: „Да помогнем на Биляна!” - млада жена от Димитровград, която се нуждае от подкрепа заради здравословни проблеми. Претърпяла е 4 операции у нас, които не са довели до желан резултат. Сега се надява на помощ от чужбина, за лечението там са необходими финансови средства. Събраната сума от закупените сурвачки на Коледния базар ще се използват за оздравяването й.