Муковисцидозата предизвиква безплодие при мъжете

При някои пациенти се наблюдава и тежко засягане на чернодробната функция

Муковисцидозата може да предизвика безплодие при мъжете, както и остеопороза при всички с напредване на възрастта, съобщиха от дирекция „МДУК“ към Министерството на здравеопазването, предаде "Фокус". 

„Допълнително при някои пациенти се наблюдава тежко засягане на чернодробната функция, с развитие на чернодробна цироза, с портална хипертония и варици на хранопровода, което също може при отделния пациент да стане причина за летален изход”, съобщават от дирекцията. 

По думите им лечението на заболяването изисква много средства, търпение, обучение на пациента и време. Комплексната терапия в зависимост от конкретното състояние на пациента включва комбинация от: инхалации, дихателна рехабилитация, дренажи, антибиотични курсове, муколитици, бронходилататори, панкреасни езними, хепатопротектори, витамини, съответен хранителен режим. 

Ежедневно между 2 и 4 часа са необходими за покриване на основните манипулации, инхалации и дренажни техники. 

„Симптомите на заболяването са разнородни предвид засягането на различни органи и системи и са описани по-горе. Стандартизираните критерии за диагноза от 1998 година включват: двукратно измерени повишени стойности на хлоридите в потта, наличие на две мутации в CFTR гена, отговорен за заболяването, една или няколко клинични изяви или фамилна анамнеза, положителен неонатален скрининг. За дефинитивно доказване на диагнозата е необходимо покриване на поне 2 от посочените критерии”, съобщиха още от дирекция „МДУК“.