Магистрала „Марица” може да е готова до август 2015 г.

обсъдени са нови строителни графици и са поискани уверения, че този път строителството ще бъде извършено спрямо тях

При мека зима и благоприятни условия през новия строителен сезон през август цялата магистрала „Марица" може да бъде завършена. Това прогнозира министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при инспекция на трасето, съобщават от ресорното министерство.
На инспекцията присъстваха и транспортният министър Ивайло Московски и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.  Резултатите от проверката са показали, че лот 1 на АМ "Марица" е изпълнен около 65 %, а лот 2 - около 80 %.
На място министрите са били запознати от изпълнителите на двата пътни участъка - лот 1 и лот 2 на автомагистрала "Марица" с причините за забавеното строителство на обекта. Обсъдени са причините за обстоятелствата, наложили неколкократното удължаване на сроковете за изпълнение на обекта.
Закъснелите отчуждителни процедури, силното преовлажняване на почвите заради обилните валежи през изминалия строителен сезон, необходимостта от допълнително укрепване на откосите по пътя, както и появата на нови археологически обекти по протежението на магистралата са били изтъкнати като причини за спирането на строителството и исканото удължаване на срока за изпълнение на обекта.
Лиляна Павлова обясни, че заедно с изпълнителите са обсъдили нови строителни графици и са поискали уверения, че този път строителството ще бъде извършено спрямо тях. „Нови отлагания са недопустими. В противен случай рискуваме да загубим цялото финансиране от ЕС за изграждането на магистралата", категорична е Павлова.
От своя страна транспортният министър Ивайло Московски е призовал изпълнителите за пълна мобилизация на човешки и технически ресурси и без компромис за качеството на строителните дейности да се върви с бързи темпове към финализиране на обекта.

Двамата министри са направили проверка и на друг участък от автомагистралата - от 98-ми до 108-ми км. В тази част на аутобана се изпълнява ново дясно платно, тъй като трафикът преминава само в лявото, а то е в експлоатация повече от 35 години.