Столичани няма да плащат по-високи данъци и такси догодина

Бюджетът за следващата година се предвижда да бъде над 1,46 млрд. лв.

Това стана ясно вчера при представянето на проектобюджета на Столична община за 2015 г. „Бюджетът за следващата година се предвижда да бъде над 1,46 млрд. лв., което е сравнително равно на проекта за бюджет за 2014 г.”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Със 705 млн. лв. в столицата ще се строят нови детски градини, ще се ремонтират улици и ще бъдат пуснати в движение нови 9 км метролинии и 9 метростанции. Толкова е бюджетът на капиталовата програма на Столична община. Над половината от парите – 391 млн. лв., са европейски средства.

Фандъкова увери, че напролет метрото ще бъде свързано с летище София и с Бизнес парка в „Младост 4”, което означава, че още 90 000 пътници ще ползват най-модерния и удобен градски транспорт.

„Столичната община залага и на завършването на пет нови детски градини и ще започне строителството на нови осем”, обясни още столичният кмет. Ново училище пък ще отвори врати в район „Кремиковци”, а в Първа английска гимназия ще бъде изградена пристройка и надстройка. Планиран е и ремонт на парка около НДК. Ще бъдат обновени бул. „Цариградско шосе”, бул. „Сливница” в участъка на надлеза при „Захарна фабрика”, както и булевардът в пространството от НДК до Южния парк. Пешеходната зона на бул. „Витоша” също ще бъде довършена.