Плевнелиев: Вложеното в детското развитие има огромна възвращаемост

Всяка допълнителна година училищно обучение, води до ръст на потенциалните доходи на една нация

Изследванията на УНИЦЕФ доказват, че вложеното в ранно детско развитие има своята огромна възвращаемост. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев след връчването на Почетен знак на държавния глава на 24 активисти в областта на правата на детето, както и на УНИЦЕФ-България, съобщи „Фокус”.

По думите на президента вече не говорим само за правата на отделния индивид, а за икономическите ползи от създаването на среда, която да гарантира тяхното упражняване.

„Цифрите показват, че увеличението на продължителността на живота с една година води до 4% увеличение на икономическото производство, а всяка допълнителна година училищно обучение, води до ръст на потенциалните доходи на една нация, за един човек до 10%”.

Президентът уточни, че от присъединяването към Конвенцията за правата на детето през 1991 г. досега в страната ни са предприети редица последователни действия.

„Разработихме действащо законодателство, създадохме институции, изградихме успешно партньорство с неправителствените организации, които активно участват в планирането и изпълнението, и мониторинга на политиките за децата. Днес награждаваме 25 активисти, но застъпниците на правата на децата в България са хиляди. Те промениха света на децата в страната ни. Всеки може да се превърне в такъв, стига да има сърце и да вярва в това, че тези права са ненакърними, неотменими и жизненоважни за всяко общество”, заяви Плевнелиев.

„Съвет от признати и независими експерти бе помолен от президентската институция, за да помогне и оцени тези видни личности на България, които се застъпват на правата на детето. Той предложи тези 25 активисти, които със своята работа допринесоха за утвърждаване на правата на детето на национално, и на местно ниво. Сред нас са личности, които отглеждат деца, като приемни родители, активисти, които промениха нагласите на обществото по отношение на образованието на децата с увреждания или правото на децата да живеят в семейна среда”, добави държавният глава.