Продадоха на търг в Добрич уникална Библия за 5 бона

Над 60 хил. лева за млади таланти събра клуб „Майчина грижа”

Над 60 хил. лева за таланти в затруднено положение бяха събрани на  традиционния благотворителен бал на дамски клуб „Майчина грижа” в Добрич. От тях 3000 лева са под формата на ваучери за обучение във Висше училище „Международен колеж” и частната гимназия „Райко Цончев”. От продажбата на покани, от благотворителната томбола и търг, както и от обявените дарения бяха събрани над 58 хил. лева, пише topnovini.bg.

В началото на вечерта водосвет отслужиха архиерейският наместник отец Иван Дойчев и свещеник Емануил. За настроението на присъстващите на бала се грижиха Нора Караиванова, Нели Грегъри, балет „Алексия”, както и изпълнители от СОУ „Св. Кл. Охридски”, детска танцова формация „Добруджа”, както и стипендианти на клуба и др.

Сред гостите бяха народният представител проф. Светла Бъчварова, кметовете на Добрич Детелина Николова и на Каварна – Цонко Цонев, председателят на Общинския съвет в Балчик Виктор Лучиянов, представители на добруджанския бизнес и институции.

Водещ на вечерта бе Красимир Демиров, а благотворителният търг бе воден от Влади Въргала, който само преди дни бе обявен за най-любимата звезда на България и стана победител във ВИП Брадър. Той присъства на светското събитие, което по традиция се провежда в Деня на християнското семейство, заедно със съпругата си Силвия.  Пристигнаха в Добрич, специално за бала, след което още през нощта пътуваха обратно за София, заради ангажименти на Влади днес. Популярният актьор и режисьор участва за четвърта година в бала на „Майчина грижа”, при това съвсем безвъзмездно. Сподели, че го чувства като лична инициатива и го подкрепа от душа и сърце. "Важно бе да сме тук в Деня на християнското семейство със съпругата ми", каза той. Приятелят му Цонко Цонев сподели, че се надява с това да се сложи край на спекулациите от последните седмици около семейството на Влади.

Резултатът от водения от Влади Въргала благотворителен търг бе повече от впечатляващ - събрани бяха 21 650 лева. Най-високи цени бяха постигнати за два от предметите. Единият е картината ”Жеравна” на художника Павел Митков, чиито картини притежават папа Йоан Павел Втори, Бил Клинтън и Джордж Буш, Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Мадона и много други. След оспорвано наддаване творбата бе купена от бизнесмена Сашко Ставрев за  5 000 лева. Същата цена бе постигната и за уникалната Библия – Нов завет, издадена през 1941 г. от Зографския манастир с автор йеросхимонах Пахомий. Тя бе откупена от семейство Даниела и Тошко Георгиеви. Сериозно наддаване се получи и за DVD с филма на Влади Въргала “Операция шменти капели” с автограф от автора. Наддаването започна от 100 лева, за да достигне до 3500 лева и той стана собственост на Михаил Тодоров, собственик на фирма „Тафчи”. По-рано той и съпругата му Станислава,  получиха от председателя на "Майчина грижа" Сабина Дукова плакета на клуба за дарители.

За 300 лева бяха изтъргувани две икони, предоставени от свещеник Емануил. 200 лева бяха броени два цветарника, изработени от бизнесмена Йордан Вашев. След сериозно наддаване за 1700 лева бяха продадени четирите тома на „История на Добруджа”. Те станаха собственост на бизнесмена Николай Рачев. Кметът на Каварна Цонко Цонев предостави за търга палка на барабаниста на група „Ассеpt”, каято е участвала в Каварна рок фест. Тя бе откупена за 350 лева от младия бизнесмен Светослав Петков. На търга за 550 лева бе продадено последното издание на „Рибния буквар”. Изтъргувана бе уникална колекция от нумизматични книги и реплики на древноримски монети, както и картина на д-р Галя Бодичева.

Над 250 награди имаше в разиграната томбола, а най-голямата награда бе екскурзия за двама до Метеора в Гърция.

По традиция с набраните средства дамите от клуба ще осигурят стипендии на талантливи ученици и студенти от Добрич,  останали без родители, само с един родители или от семейства в крайно тежко материално положение. Едно от децата ще може да учи в чужбина, благодарение на осигурената от собственика на „Добруджански хляб” Енчо Малев стипендия от 3000 лева. Той е готов да подпомогне цялото обучение на детето и се надява то след това да се завърне в България.